Licencirani zastupnik Shell goriva za Hrvatsku

Sigurnosna pravila na maloprodajnim postajama Shell

Vaša sigurnost naš je prioritet!

Zdravstveni i sigurnosni standardi na maloprodajnim postajama Shell posebno su visoki. Ipak, uvi-jek morate paziti na potencijalne opasnosti. Uvijek iznova pročitajte osnovna pravila i sigurnosne postupke za siguran i bezbrižan posjet maloprodajnim postajama Shell.

Mobiteli

Ako se koriste na maloprodajnim postajama, mobiteli mogu biti vrlo opasni. Moraju biti udaljeni najmanje 5 metara od pumpi i spremnika goriva.

Pad mobilnog telefona ili njegovo uključivanje ili isključivanje može uzrokovati iskrenje koje je potencijalan izvor zapaljenja para tijekom dolijevanja goriva.

Na maloprodajnoj postaji zabranjena je uporaba mobitela tijekom dolijevanja goriva. Ne odvraćajte si pozornost gledanjem u mobilni telefon dok se krećete po maloprodajnoj postaji jer možete pasti ili vas može udariti prolazeće vozilo. Ne odvraćajte si pozornost uporabom mobitela dok vozite.

 

Automobilski motori

Zbog vaše sigurnosti, ne ostavljajte motor uključen prije ili tijekom dolijevanja goriva.

 

Motocikli

Uvijek siđite s motocikla prije dolijevanja goriva kako biste izbjegli udisanje benzinskih para ili dodir s gorivom u slučaju prolijevanja. Gorivo proliveno na vruć motor odmah ispari, a ako se prolije na vruć ispuh, može uzrokovati požar, ozlijediti vas i ostale u vašoj blizini. Prije ulaska u trgovinu skinite kacigu kako bi se i osoblje maloprodajne postaje osjećalo ugodnije prilikom pružanja usluge.

Kamperi i kamioni s hranom

Prilikom ulaska na maloprodajnu postaju, iz sigurnosnih razloga, isključite ploče za kuhanje i ostale električne uređaje u kamperima, kamionima s hranom i hladnjačama. Nakon izlaska iz maloprodajne postaje, a prije ponovnog uključivanja električnih uređaja, pravilno prozračite vozilo kako bi se raspršile preostale benzinske pare.

 

Sigurna vožnja u maloprodajnoj postaji

Prilikom vožnje po maloprodajnom prostoru postaje pridržavajte se osnovnih sigurnosnih pravila. Ovo je prometno područje s većim brojem  prolazećih vozila. Kad ulazite u maloprodajnu postaju smanjite brzinu. Pravilnim ulaženjem i izlaženjem izbjegnite stres i izlaganje rizicima. Polako se udaljite od maloprodajne postaje i obratite pozornost na prolazeća vozila i pješake.

 

Djeca

Pojačano kretanje vozila na prostoru postaje može ga učiniti opasnim mjestom. Djecu stalno nadzirite. Prije izlaska iz vozila isključite motor, izvadite ključeve, aktivirajte ručnu kočnicu i postavite mjenjač u brzinu.

 

Pušenje

Iz sigurnosnih razloga, prije ulaska u maloprodajnu postaju vozač i putnici moraju ugasiti cigarete. Na maloprodajnoj postaji pušenje je zabranjeno u blizini pumpi i u unutarnjim prostorima.

Sigurnosni popis za provjeru

Prije ulaska u maloprodajnu postaju:

   • ugasite cigarete;
   • isključite prednja svjetla (i ugasite svaki otvoren plamen);
   • Prilikom ulaska i izlaska iz maloprodajne postaje smanjite brzinu.

 

Na vanjskoj površini postaje:

   • isključite motor;
   • ne koristite mobitel;
   • pažljivo otvorite poklopac spremnika goriva;
   • siđite s motocikla dok dolijevate gorivo ;
   • za dolijevanje goriva koristite samo odobrene spremnike;                               
   • spremnike nemojte puniti u prtljažniku vozila, prikolici ili prostoru za putnike;
   • nakon završetka dolijevanja goriva i prije pokretanja vozila izvadite mlaznicu iz spremnika.